Lezen

Zelfstandig een krant, een boek of brieven lezen, signalisatieborden herkennen… geeft een blinde of slechtziende persoon voldoening en meer zelfstandigheid.

Er bestaan hulpmiddelen voor elke vorm en ernst van visuele handicap. De Brailleliga informeert, adviseert en begeleidt bij de keuze en de terugbetaling van het materiaal.

Tips om vlotter te lezen

Verschillende types smartphones, optische en digitale loepen - sommige ook met voorleesfunctie - helpen personen met een visuele handicap om makkelijker te lezen. Deze toestellen spelen vaak met extra verlichting en contrast. Daar kan je zelf ook al voor zorgen:

  • Zorg voor zonnewering om een teveel aan daglicht te voorkomen.
  • Extra, kunstmatig aangemaakt, natuurlijk licht of daglicht kan voor extra contrast zorgen, waardoor de tekst beter leesbaar wordt.
  • Kies indien mogelijk voor dimbare verlichting in functie van veranderende lichtbehoeften.
  • Gebruik een goede ergonomische bureaulamp met TL-lamp of een PL-lamp van 11 W of meer.
  • Vermijd een glanzend tafelblad of klavier.

Tekst uitvergroten is de aangewezen manier om makkelijker en comfortabeler te kunnen lezen. Vandaag zijn er optische of mechanische hulpmiddelen en meer geavanceerde digitale apparaten op de markt.

Optische en mechanische leeshulpmiddelen

  • Een leesstandaard brengt de tekst dichter bij je ogen terwijl je in de juiste houding zit.
  • Met een klassieke handloep schuif je over de tekst. Laat je adviseren om de juiste vergrotingsfactor te kiezen. Over het algemeen kies je ook best voor een handloep met lamp.
  • Een staande leesloep hoef je niet zelf vast te houden, waardoor je er ook onder kan schrijven.
  • Een ‘kijkertje’ laat je toe om gemakkelijker informatie te lezen vanop verdere afstand.

Laat je voor alle ‘Low Vision’ vragen gerust bijstaan door een therapeut van de Brailleliga.

Digitale leeshulpmiddelen

  • Een draagbare digitale loep maakt het mogelijk om in te zoomen op de tekst en extra contrast toe te voegen.
  • Met een brailleleesregel voel je wat er op het scherm komt.
  • Een labellezer leest labels die je zelf hebt aangebracht op boeken en andere voorwerpen in huis. Voor elk label kan je een omschrijving inspreken die bij het scannen met de labellezer wordt voorgelezen.
  • Een voorleesapparaat scant een tekst en leest hem daarna voor. In verschillende talen verkrijgbaar.
  • De tekst of afbeeldingen van documenten kan je doen verschijnen op het scherm van een beeldschermloep, en ook het contrast aanpassen. Het grotere leesoppervlak maakt het handig om langere teksten te lezen. Sommige apparaten beschikken ook over een voorleesfunctie.
  • Specifieke vergrotings- en/of spraaksoftware laat je toe om digitale documenten en teksten te vergroten en voor te lezen: van je muisaanwijzer, tot de tabbladen van vensters, iconen, enz.
  • De Daisy-speler (Daisy staat voor Digital Accessible Information System) biedt een zeer praktische en handige oplossing om gesproken boeken, kranten of tijdschriften te kunnen lezen of beluisteren. Je kan een tekst verder lezen, daar waar je bij een vorige leesbeurt ophield, en je kan virtueel door de inhoud ‘bladeren’ en een bladwijzer invoegen.

We kunnen je helpen het juiste hulpmiddel op maat te vinden

Er is vandaag een breed aanbod aan diverse hulpmiddelen beschikbaar op de markt. Niet elk hulpmiddel is immers geschikt en afgestemd op de specifieke noden van elke persoon, niet iedereen beschikt over voldoende technologische vaardigheden om deze hulpmiddelen te gebruiken en ten slotte kan niet iedereen dit betalen. De aankoop van deze hulpmiddelen kan namelijk al snel oplopen tot bedragen van 3 en voor geavanceerde apparaten ook 4 cijfers, en niet voor elke situatie of hulpmiddel is er een tussenkomst voorzien. Daarom zijn we er om je te adviseren bij het maken van de juiste keuze.

Contacteer ons

Raadpleeg de catalogus van de Brailleshop voor een ruim assortiment in technische hulmiddelen.

Afbeeldingen

De tekst of afbeeldingen van documenten kan je doen verschijnen op het scherm van een beeldschermloep, en ook het contrast aanpassen.

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven