Een blind of slechtziend persoon wordt veel zelfstandiger wanneer hij zich heeft leren verplaatsen met een mobiliteitsstok. Een blindengeleidehond kan een extra aanvulling zijn op de witte stok en kan de persoon meer zelfzekerheid geven.
De blindengeleidehond is een vriendelijke en hartverwarmende bondgenoot, maar hij vereist ook een zekere bestaande zelfstandigheid van het baasje. Het is dus noodzakelijk over bepaalde bekwaamheden te beschikken inzake verplaatsing en oriëntatie.
Het toekennen van een blindengeleidehond gebeurt niet automatisch. Wanneer een persoon met een visuele handicap de nood voelt om zich te verplaatsen met behulp van een blindengeleidehond, moet hij een bepaalde procedure doorlopen.
Hij moet mobiliteitslessen gevolgd hebben en zich op eigen houtje met een witte stok kunnen verplaatsen. Zijn aanvraag wordt ook geanalyseerd door zowel de maatschappelijk assistente als door de oriëntatie- en mobiliteitsinstructeur en de trainer. Deze analyses worden uitgevoerd bij de persoon met visuele handicap thuis.
De puppy's worden van bij aanvang door de gespecialiseerde trainer opgeleid en dus niet binnen een gastgezin, wat de trainer vanaf het begin de volledige controle over de opleiding geeft.
Het spreekt voor zich dat de persoon met visuele handicap echter altijd de trainer kan contacteren in geval van problemen of voor bijvoorbeeld het aanleren van een nieuw traject.
Op weg naar meer zelfstandigheid moeten blinde en slechtziende personen leren zich zelfstandig te verplaatsen om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren.
De witte stok is het basishulpmiddel om een persoon met een visuele handicap te helpen om zich zelfstandig en veilig te verplaatsen.