Voor haar 5de campagne rond werk bundelt de Brailleliga haar krachten met Info-Sourds de Bruxelles om aan te tonen dat een zintuiglijke handicap geen obstakel is om te werken. Personen met een handicap zijn gewend aan uitdagingen, en hen aanwerven zal een meerwaarde betekenen voor je bedrijf en je bedrijf een echte meerwaarde voor hun zelfstandigheid.
Deze gratis, praktische en actuele gids helpt je om werknemers met een visuele handicap in je bedrijf te verwelkomen.
Het is perfect mogelijk om de noden van werkgevers en die van werknemers met een handicap op elkaar af te stemmen. Werken is een fundamenteel recht, en de aanwerving van mensen met een handicap kan een oplossing bieden voor het arbeidstekort waar ons land mee kampt.
Toch is 65% van de personen met een handicap ervan overtuigd dat een valide persoon altijd de voorkeur krijgt tijdens een selectieprocedure, zelfs als die minder gekwalificeerd is. Deze overtuiging wordt helaas bevestigd door het feit dat de werkgelegenheidsgraad voor mensen met een handicap in België net boven de 40% ligt, tegenover meer dan 50% in Luxemburg en Zweden. In 2023 registreerde UNIA meer dan 1000 meldingen van personen met een handicap, wat goed is voor 24,6% van de dossiers. Van deze meldingen heeft 35% betrekking op werkgelegenheid.
De Brailleliga en Info-Sourds de Bruxelles vinden dat een dergelijke discriminatie onterecht is en hebben een nieuwe campagne gelanceerd om dit aan te tonen.
Vanaf 7 oktober delen we op onze sociale media de verhalen van 3 mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt, ondanks hun handicap.
Maxime is blind en werkt aan de VUB, Marc is ingenieur en werd slechtziend tijdens zijn carrière, en Kamuran is doof en werkt als elektricien bij Les Petits Riens. Zij hebben hard gevochten om een job te vinden of te behouden. Dankzij specifieke opleidingen of aanpassingen, creatieve en ondersteunende werkgevers, en met onze expertise en begeleiding, slagen Maxime, Marc en Kamuran erin om zich zelfstandig te ontplooien op het werk.
In maart onthulde de Brailleliga de resultaten van haar enquête over het sociale leven van blinde en slechtziende personen. Één cijfer trok onze aandacht: 13. Respondenten die aan het werk zijn, gaven aan te kunnen rekenen op gemiddeld 13 collega’s, tegenover 9 familieleden en 8 vrienden. Werken is dus een drijvende kracht voor sociale cohesie en inclusie. Voor Cien Jacobs, diensthoofd van Werk+ bij de Brailleliga, biedt werk niet alleen economische vooruitgang. “Het bevordert ook sociale integratie en persoonlijke ontwikkeling. Het stelt personen met een handicap in staat om een sociaal netwerk op te bouwen en hun actieve deelname aan de maatschappij te garanderen. De trend van de afgelopen jaren suggereert dat de waarde die aan werk wordt gehecht afneemt. We kunnen echter vaststellen dat werk voor personen met een handicap een essentieel onderdeel blijft van hun sociale leven en persoonlijke ontplooiing.”
Volgens onze enquête over het sociale leven, werkt 21 % van onze respondenten. 72 % van deze actieven is bediende, 14 % is management of oefent een vrij beroep uit, 12 % is arbeider en 2 % nog iets anders. Tijd om te ontdekken waar ze mee bezig zijn!
Al meer dan 20 jaar moet de overheid voldoen aan quota voor medewerkers met een handicap. In de federale overheidsdienst is dit quotum bijvoorbeeld vastgesteld op 3%, terwijl het 1,09 % was in 2022 en 1,40 % in 2023. Oljan Mapreni is slechtziend sinds zijn geboorte, studeerde rechten aan de ULB en is inclusiecoördinator bij de FOD Sociale Zekerheid. “In België zijn er geen sancties als de quota niet worden gehaald. Je moet het goede voorbeeld geven. We moeten bewijzen dat het mogelijk is en als dat gelukt is, kunnen we de privésector vragen hetzelfde te doen. Met de juiste steun is het mogelijk”.
“Ik vraag gewoon wat begrip, net omdat het gewoon niet zo gemakkelijk is. Personen met een handicap aannemen is goed, maar je moet ze vooral in staat stellen om in goede omstandigheden te werken. Dat kan ik doen indien mijn werkomgeving wordt aangepast. Anders ontstaat er een structureel onrecht. Er zijn nog steeds dingen die verbeterd moeten worden, maar ik ben blij dat ik mijn carrière een andere wending heb kunnen geven en weer aan het werk ben gegaan.” - Olivier
In tegenstelling tot de publieke sector is de privésector niet verplicht om personen met een handicap aan te werven. Het is echter in het belang van grote en kleine bedrijven om dit wel te doen.
Volgens een onderzoek van Acerta heeft 0,27 % van de werknemers in de privésector een fysieke of mentale handicap, wat neerkomt op een stijging van bijna 15 % tussen 2022 en 2023.
“Ik werk op de afdeling bakkerij-patisserie, ik etiketteer en vul de rekken. Vroeger werkte ik in de horeca, maar door problemen met mijn zicht kon ik niet verder. Op dat moment dacht ik dat ik nooit meer zou kunnen werken. De Brailleliga heeft me niet alleen nieuwe hoop gegeven en me geholpen om een nieuw carrièrepad te vinden, maar heeft me ook in staat gesteld om geweldige mensen te ontmoeten. Ik ben heel dankbaar.” - Djamel
Ambtenaar of medewerker zijn is niet de enige optie. Blinde of slechtziende personen kunnen ook freelancer worden. In 2023 ondersteunde de Brailleliga 5 mensen die zich als zelfstandige vestigden. Het zijn zelfstandige tolken, psychiaters, osteopaten, architecten en ergotherapeuten.
“Op een moment dat ik de alternatieven en mogelijkheden niet zag en ten einde raad was, vond ik bij de Brailleliga bij verschillende mensen de hulp die ik nodig had om inzicht te krijgen in mijn beperking en oplossingen te vinden om het werken weer haalbaar te maken” - Hilde
Ondanks de verdwenen subsidies, biedt de Brailleliga haar leden ondersteuning op maat in alle aspecten van het dagelijks leven. Daar hoort werk bij.
Blinde en slechtziende personen kunnen bij de Brailleliga terecht voor ondersteuning en advies op maat: wijziging van het takenpakket, aangepaste opleidingen volgen, hulpmiddelen op maat installeren, uurrooster aanpassen, telewerk invoeren, zich zelfstandig leren verplaatsen op kantoor, herkenningspunten zoeken, hulp bij het opmaken en indienen van aanvragen en erkenningen…
De Brailleliga staat ook de werkgever bij met raad en daad.
Wanneer een goed presterende, ervaren werknemer geconfronteerd wordt met een visuele handicap waardoor die niet onder dezelfde omstandigheden kan werken als voorheen biedt de Brailleliga advies.
Er bestaan veel oplossingen en het is heel goed mogelijk om een blinde of slechtziende werknemer in dienst te nemen of te houden zonder extra kosten of rendementsverlies. De Brailleliga biedt werkgevers informatie en ondersteuning bij het aanwerven, omscholen of in dienst houden van een persoon met een visuele handicap.
Zijn er opleidingsmogelijkheden die aangepast zijn aan mijn visuele beperking? Hoe leer ik mij voor te stellen aan een toekomstige werkgever? Wie kan mij helpen om het traject tussen mijn woonplaats en mijn werk uit te stippelen? Bent u blind of slechtziend en u zit met vragen?
Campagne in samenwerking met Info-Sourds Bruxelles.
Deze campagne wordt gesteund door de fondsen: Schaillée – Deceuninck, Simonne en Jacques, Van Loock – Van Pottelsberghe, De Beule – De Coster, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Deze campagne werd gerealiseerd met de steun van de Stichting TotalEnergies.
Iedereen kan tijdens z’n loopbaan geconfronteerd worden met een visuele handicap, of de reeds aanwezige visuele handicap kan in ernst toenemen.
Om efficiënt en comfortabel te kunnen werken, hebben blinde en slechtziende personen de juiste apparatuur nodig.
Juli - Augustus - September 2024
De Brailleliga begeleidt dagelijks personen met een visuele handicap bij de zoektocht naar of het behoud van een job.