Ga op zoek naar boeken met aangepaste grootletterdruk of maak gebruik van de Luisterpuntbibliotheek.
Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslexie, afasie, fysieke beperking...). Aan iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, bezorgen zij lectuur in een aangepaste vorm. Hun boeken zijn beschikbaar in twee speciale vormen: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.
Met een Daisy-speler (Digital Accessible Information SYstem) kunnen audioboeken worden gelezen en zijn er verschillende mogelijkheden om doorheen de tekst te 'navigeren'. Je kan op eender welke plaats het afspelen stoppen en hervatten, door de hoofdstukken bladeren of een ‘bladwijzer’ toevoegen om een leuke passage terug te vinden. Er bestaan verschillende soorten apparaten, elk met hun eigen mogelijkheden. Om aangenaam een audioboek te beluisteren in de woonkamer, bestaan er tafelapparaten. Voor wie zich veel verplaatst, zijn er ook heel compacte apparaten beschikbaar. Ook tijdschriften, kranten en muziek Cd’s kunnen hiermee worden beluisterd. Anderslezen is een handige app die veel verschillende media verzamelt.
E-boeken kunnen worden gelezen via een computer, tablet, smartphone of e-reader. Het voordeel is dat je een onbeperkt aantal boeken kan meenemen, en ook zelf de achtergrondkleur, het lettertype en de lettergrootte kan instellen.
Het Accessible Book Consortium (ABC) is een publiek-private samenwerking geleid door de World Intellectual Property Organization (WIPO). Het brengt organisaties samen die mensen met leesproblemen vertegenwoordigen, zoals de World Blind Union (WBU), bibliotheken voor blinde personen, organisaties die auteurs vertegenwoordigen, uitgevers en collectieve beheersorganisaties.
Het doel is om het aantal boeken in toegankelijke formaten - zoals braille, audio, digitaal, grootletterdruk wereldwijd te vergroten en ze beschikbaar te maken voor blinde en slechtziende personen of mensen met andere leesproblemen.
De Brailleliga neemt officieel deel aan het Accessible Book Consortium (ABC). Dit partnerschap geeft blinde en slechtziende leden van de Brailleliga toegang tot de internationale catalogus van het ABC. Je vindt er boeken in vreemde talen en in vele toegankelijke formaten (audio, elektronische tekst, digitale braille, enz.).
Er bestaan hulpmiddelen voor elke vorm en ernst van visuele handicap.
Hoewel de visuele handicap soms afremt om naar buiten te gaan en sociale contacten te leggen, is dat net heel belangrijk om niet in isolement terecht te komen.
Of het nu spelletjes zijn om ons brein te testen of spelletjes puur voor het plezier, spelen moet ook zijn plaats krijgen in het dagelijkse leven van blinde of slechtziende personen.
De Brailleliga kan op specifieke aanvraag en voor individueel gebruik documenten laten inlezen door een vrijwilliger.