Een zebrapad of rondpunt oversteken, naar het werk gaan... op weg naar meer zelfstandigheid moeten blinde en slechtziende personen leren zich zelfstandig te verplaatsen om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren, met of zonder witte stok en, afhankelijk van de situatie, begeleid door een blindengeleidehond of een elektronisch hulpmiddel.
Ze moeten leren om zich veilig en zelfverzekerd te verplaatsen.
De Brailleliga organiseert Oriëntatie- en Mobiliteitslessen. Het doel: je zelfstandig kunnen verplaatsen.
De ergotherapeuten van de Brailleliga analyseren de noden van de blinde of slechtziende persoon in een ‘Bilan Oriëntatie en Mobiliteit’.
Deze analyse geeft een momentopname van de mobiliteitssituatie van de persoon met visuele handicap in termen van behoeften, moeilijkheden en vaardigheden: evenwicht, gehoor, kinesthesie, proprioceptie (positiezin), restvisus, mentale representatie, rol van de andere zintuigen, observatievermogen, enz.
Vragen over het dagelijkse leven komen ook aan bod: welke verplaatsingen doe je dagelijks? Welk verplaatsingsmiddel wordt gebruikt? Is een blindengeleidehond nodig? Kan een GPS of applicatie hulp bieden?
“De ergotherapeuten van de Brailleliga maakten mij wegwijs in mijn nieuwe buurt. Nu kan ik mijn kind naar school brengen, weet ik waar de apotheek, de bakker en het park zich bevinden en neem ik de bus om in de stad te gaan winkelen. De verplaatsingstechnieken zijn zeer nuttig! Ik heb nu meer zelfvertrouwen wanneer ik mij op straat verplaats en ik ben veel zelfstandiger geworden.” Sylvie
Op basis van de bilan oriëntatie en mobiliteit werken de oriëntatie en mobiliteitsinstructeurs van de Brailleliga een individueel opleidingsschema uit. Daarin leren zij de blinde of slechtziende persoon de juiste technieken van de witte mobiliteitsstok aan, leren zij hoe hij zich kunnen verplaatsen met het openbaar vervoer, enz.
Dit schema bestaat uit volgende onderdelen:
Het schema wordt aangepast aan de noden van de persoon met visuele handicap. Na de opleiding zal de persoon met visuele handicap zelfstandiger zijn en meer zelfvertrouwen hebben wanneer die zich verplaatst.
De opleidingen gebeuren in de eigen vertrouwde omgeving en op onbekend terrein.
Een persoon met visuele handicap die verhuist, een nieuwe job heeft of waarvan de visuele handicap toeneemt, kan altijd een beroep doen op de Brailleliga om nieuwe aangepaste trajecten of technieken aan te leren.
Je kan verschillende mobiliteitshulpmiddelen terugvinden in de catalogus van de BrailleShop.
Een blindengeleidehond kan een extra aanvulling zijn op de witte stok en kan de persoon meer zelfzekerheid geven.
De witte stok is het basishulpmiddel om een persoon met een visuele handicap te helpen om zich zelfstandig en veilig te verplaatsen.
Om het leven van blinde en slechtziende personen aangenamer te maken en hen te helpen om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven of opnieuw te worden, bestaan er veel verschillende soorten technische hulpmiddelen, aangepast aan blindheid en slechtziendheid.
De Brailleliga biedt een ruime keuze aan eenvoudige hulpmiddelen voor personen met een visuele handicap die je kan aankopen in de BrailleShop, in onze hoofdzetel in Brussel.