3 december, Internationale Dag van Personen met een Handicap
De visuele handicap is een sensorische handicap die vaak onzichtbaar blijft, in België zijn zo’n 128.000 inwoners getroffen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is 1 op de 100 slechtziend en 1 op de 1.000 blind.
Sinds 1920 begeleidt de Brailleliga personen met een visuele handicap naar meer zelfstandigheid. Dankzij hun veerkracht, moed en optimisme nemen ze actief deel aan de samenleving. Helaas worden ze vaak geconfronteerd met obstakels (zoals de inrichting van de openbare ruimte en touchscreens) en discriminatie. Uit onze enquête uitgevoerd door AQrate blijkt dat 67% van de blinde en slechtziende personen vaak of regelmatig onbegrip ervaart, en 41% meldt soms of vaak slachtoffer te zijn van discriminatie.
De Brailleliga strijdt tegen deze ongelijkheden, want inclusie is ieders verantwoordelijkheid! Elke dag biedt kansen om de samenleving inclusiever te maken. In 2024 sensibiliseerde de Brailleliga in heel België over de visuele handicap.
Professionele sensibiliseringen
Deze sessies zijn bedoeld voor dienstverleners die in contact komen met personen met een visuele handicap. Zo gaven we workshops in rusthuizen in Edingen en Brussel, bij een ACV-kantoor in Brussel, het psychiatrisch centrum Le Beau Vallon, en verschillende universiteiten en hogescholen zoals de Arteveldehogeschool in Gent en de VUB. Ook bedrijven en overheden met werknemers met een visuele handicap vroegen om onze expertise, waaronder de DIV, CHG-Meridian, de gemeente Grimbergen en de VDAB.
Tijdens deze sessies bekijken deelnemers de kortfilm "Een gewone dag", die het dagelijks leven van een blinde persoon toont. Vervolgens wordt uitleg gegeven over de oorzaken van slechtziendheid en blindheid. In een praktische oefening ervaren deelnemers met blinddoeken of VR-headsets hoe het is om slechtziend te zijn. Ze proberen bijvoorbeeld koffie te serveren of zich door een ruimte te bewegen met behulp van technische hulpmiddelen.
Jobcoach Joppe Frateur zegt hierover: "Ik spreek ook over sociale inclusie, omdat ik ervan uitga dat er geen drempels mogen zijn tussen collega’s die samenwerken met personen met een handicap. Wederzijds begrip is essentieel, zodat de maatschappij de meerwaarde van inclusie beter inziet. Dat vereist nog veel sensibiliseringswerk, maar het is een doel dat we stap voor stap willen bereiken."
Deelnemers leren ook gidstechnieken aan om slechtziende of blinde personen op de juiste manier te begeleiden, wat de inclusie bevordert.
Het brede publiek en jongeren
De Brailleliga sensibiliseert ook het brede publiek. De vrijwilligersdienst organiseerde dit jaar 79 sessies. Audrey Debbaut, hoofd van de dienst, vertelt: "Hoewel we nog niet het niveau van voor de pandemie hebben bereikt, stijgt de vraag naar sessies. Dit jaar ontvingen we zelfs scholen uit de regio rond Parijs."
Tijdens de sessies bezoeken de deelnemers het Braillemuseum, maar ook praktijkoefeningen en talloze vragen! "Onze bezoeken worden meestal geleid door blinde of slechtziende personen, aan wie de kinderen allerlei vragen stellen: 'Hoe werk je? Hoe sport je?' Ik herinner me een kind dat een blinde begeleider vroeg hoe hij verliefd werd op zijn vrouw zonder haar te zien? En er zijn ook heel ontroerende vragen van jongeren met andere handicaps, die erg nieuwsgierig en betrokken zijn."
Gemeenten, jeugdhuizen, vzw's en meer dan 40 scholen hebben gebruik gemaakt van onze expertise. In 2024 hebben we tientallen kinderen en tieners gesensibiliseerd, waaronder leerlingen van het vierde middelbaar van het College Saint-Michel in Brussel.
Frédéric Mercier, leerkracht, nam deel aan het bezoek: "We kregen het idee om voor onze leerlingen een sensibilisering te organiseren over verschillende vormen van discriminatie. Zo volgden we de sessie van de Brailleliga. Dankzij deze sessie begrepen de jongeren beter wat de behoeften van deze mensen zijn, hoe ze hen kunnen helpen en hen gemakkelijker kunnen opnemen in een groep en de samenleving. Ze wilden ook begrijpen hoe hun verbeelding werkt."
Silvia Santafé, lerares Filosofie en Burgerschap, nam haar leerlingen van het Koninklijk Antheneum DESWAEF - Da Vinci mee naar de Brailleliga:
"Deze ervaring bleek uiterst positief, motiverend en verrijkend voor onze leerlingen. Het ontdekken van een levenservaring vanuit een nieuw perspectief stelde ons allemaal (kinderen en volwassenen) in staat om een onbekende realiteit te leren kennen. Het gaf ons ook handvatten om blinde en slechtziende personen beter te begeleiden, hun moeilijkheden beter te begrijpen en hun ongelooflijke veerkracht en aanpassingsvermogen te waarderen."
We danken mevrouw Khadija en het hele team van de Brailleliga van harte voor hun uitzonderlijke werk op het gebied van voorlichting en sensibilisering over de wereld van blindheid en slechtziendheid. We kijken ernaar uit om dit jaar opnieuw op bezoek te komen met onze nieuwe generaties. Tot snel!
Audrey vervolgt: "We sensibiliseren het publiek over het gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld de problemen veroorzaakt door slecht geparkeerde steps. Veel tieners vertellen ons dat ze zich niet realiseerden hoe belangrijk vrije voetpaden zijn, en zeggen dat ze er voortaan op zullen letten. Sommigen voegen eraan toe dat ze ook hun ouders willen sensibiliseren. Voor ons is een sensibilisering die zo eindigt, een geslaagde missie."
Wil je een professionele sensibilisering volgen of de Brailleliga bezoeken met je school?
Bedankt aan iedereen die in 2024 een sensibiliseringssessie heeft gevolgd. Jullie hebben België inclusiever gemaakt!
Dit vind je misschien ook interessant…
-
Sensibilisering
De Brailleliga organiseert geregeld sensibiliseringssessies over de visuele handicap, voor familie en vrienden van een persoon met een visuele handicap maar ook voor professionals die in contact staan met blinde of slechtziende personen.
-
De cijfers achter het sociale leven
Sociaal leven
Een jaar na het thema mobiliteit, zet de Brailleliga de Week van de Brailleliga in het teken van het sociale leven van blinde
en slechtziende personen. Een sensibiliseringscampagne die opgebouwd is rond jullie ervaringen. De resultaten vind je hier terug.Gepubliceerd op 20 maart 2024