4 januari 2025: Wereldbrailledag
In 2025 viert het brailleschrift zijn 200e verjaardag! In 1825 ontwikkelde de jonge Louis Braille, een blinde Franse jongen dit schrijf- en leessysteem op basis van 6 punten.
Twee eeuwen later blijft braille het enige schrijfsysteem voor blinde personen. Ondanks de steeds verder gaande digitalisering blijft braille niet alleen een nuttig hulpmiddel, sterker nog het is essentieel op school, op het werk, om de spelling van een taal te kennen, een woordbeeld te kunnen vormen, toegang te hebben tot informatie en bij uitbereiding dus voor de zelfstandigheid van blinde en slechtziende personen. Braille biedt dus een betere inclusie in het dagelijkse leven.
Ondanks zijn belang kennen niet alle blinde en slechtziende personen braille. Volgens een enquête van de Brailleliga eind 2024 kent 27% van de blinde en slechtziende personen braille. Onder degenen die het kennen, gebruikt meer dan de helft het regelmatig (57%), en zelfs dagelijks (45%).
Erkenning van braille als immaterieel erfgoed
Braille is uniek en universeel en stelt blinde en slechtziende personen in staat om zelfstandig te studeren, te werken en te communiceren, daarom vraagt de Brailleliga om braille op te nemen als Belgisch erfgoed. De volgende stap is een erkenning als UNESCO-werelderfgoed. De Brailleliga zal het erkenningsdossier in januari 2025 indienen bij de Fédération Wallonie Bruxelles en bij Inventaris Vlaanderen in april. Deze erkenning is een belangrijke stap om het belang en nut van braille in de verf te zetten.
Manneken Pis eert Louis Braille
Ondertussen zal Manneken Pis op 4 januari een eerbetoon brengen aan Louis Braille door het kostuum van een blinde scholier te dragen, geschonken door de Brailleliga. Met zijn witte stok en blindengeleidehond herinnert hij eraan dat Louis Braille slechts 15 jaar oud was toen hij dit ingenieuze systeem ontwikkelde!
Wil je het ontdekken?
Gratis, snel en origineel! Surf naar ons platform: https://www.braille.be/nl/forms/boodschap
Schrijf je wensen, zet ze om in braille en verstuur ze naar al je contacten. Verras je naasten en speel meteen een actieve sensibiliserende rol!