Technologie

Aangepaste digitale spelletjes

Gepubliceerd op 01 april 2023

Steeds meer bedrijven houden bij hun creaties rekening met toegankelijkheid. De lijst met toegankelijke videogames is de laatste jaren gegroeid. Een blik op de spelletjeswereld met Quentin Gosset die de Franstalige lessen geeft over Android smartphones, en gamet in zijn vrije tijd.

Wat heeft een aangepast digitaal spel meer dan een klassiek videospel?

Het mag duidelijk zijn dat videospelletjes populair zijn. Deze vorm van ontspanning is echter niet altijd toegankelijk voor blinde en slechtziende personen. Er bestaan verschillende soorten toegankelijkheid voor videospellen. Een aangepast digitaal spel kan een videospel zijn in de strikte zin van het woord, d.w.z. met beelden die op een scherm verschijnen, bedoeld voor personen zonder een bepaalde handicap. Sommige van die videospellen bevatten namelijk ook toegankelijkheidsopties, wat de moeilijkheden voor blinde en slechtziende personen kan oplossen. Daarnaast zijn er ook digitale spelletjes die volledig zijn gebaseerd op geluid en ontworpen zonder beelden. Deze spellen worden gespeeld door aanwijzingen te volgen in een avontuur en door specifieke gebaren of handelingen uit te voeren. Ze zijn volledig en direct toegankelijk voor blinden en slechtzienden.

Hoe zijn deze spellen toegankelijk?

Niet alle spellen zijn toegankelijk, en dat is een probleem. Wil een spel als toegankelijk worden beschouwd, dan moet rekening worden gehouden met de verschillende soorten visuele handicap. Personen die het beeld op het scherm nog kunnen zien, kunnen dichter bij het scherm gaan staan of klassieke toegankelijkheidsopties activeren. Een geluidsspel kan dan weer worden beschouwd als volledig aangepast voor blinde personen, aangezien er geluidsinstructies zijn die moeten worden gevolgd (toetsen op het toetsenbord die moeten worden ingedrukt of gebaren die moeten worden gemaakt op het scherm van de smartphone). Nu betekent het feit dat er veel toegankelijkheidsopties zijn niet dat een spel altijd toegankelijk is. Er zijn verschillende soorten games. Open Worlds dompelen je onder in een universum waar veel richtingen mogelijk zijn en je heel vrij bent, terwijl je bij lineaire games een vooraf bepaalde richting moet volgen. Niet alle spellen worden op dezelfde manier gespeeld en de toegankelijkheid wordt voor elk type spel anders bedacht. Een lineair spel is makkelijker aan te passen dan een Open World, maar er bestaan ook games waar er geen verhaal is, waar je meer in een ‘arcade’ type spel zit, waar je moet scoren.

Onder de mogelijke aanpassingen kunnen er voorzieningen aanwezig zijn zoals geluids- of trillingsmarkeringen om mensen die niet of slecht zien in staat te stellen hun weg te vinden, objecten die oplichten, de kleur van personages die verandert naargelang hun rol, enz.

Wat zou je zeggen tegen personen met een visuele handicap die overwegen om een eerste keer te gaan spelen?

Videospellen zijn een medium dat voor veel mensen over de hele wereld deel uitmaakt van het dagelijks leven. Ze zijn erg populair en in de 21e eeuw maken ze deel uit van de cultuur, net als films, tv-programma’s en boeken. Ze zijn ook interessant omdat je er dingen van kunt leren. Ik raakte bijvoorbeeld geïnteresseerd in middeleeuwse literatuur en Noorse mythologie. Zo ben ik me gaan verdiepen in ‘La Divina Comedia’ van Dante of de ‘Poëtische Edda’ van Snorri. Natuurlijk is er ook het sociale aspect van videospellen, of het nu een spel is met meerdere spelers waarbij je in direct contact staat met andere spelers, of dat je je passie wil delen en er gewoon over wil praten met anderen.

Helpt het spelen van een videospel de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden?

Over het algemeen wordt gezegd dat videospelletjes helpen om reflexen te ontwikkelen. Het helpt ook om aan je geheugen te werken en ook om gewoon je nieuwsgierigheid te voeden. Je leert dingen en je kunt je sociale vaardigheden vergroten door met anderen om te gaan en je mening te geven.

Welke spelletjes zou je onze lezers kunnen aanraden?

Welke spellen iemand leuk vindt, dat is natuurlijk heel subjectief, maar dit zijn er 3 die ik interessant vind: Blind Drive (betalend, alle apparaten, Engels):

Blind Drive is een op audio gebaseerd arcadespel met zwarte humor. Je beleeft het hele spel met je oren. Speel als Donnie, die snel geld probeert te verdienen met een wetenschappelijke studie, maar al snel te diep betrokken raakt, geboeid zit aan het stuur en geblinddoekt moet rijden. Een koptelefoon is vereist om te spelen. Dit hilarisch misdaadkomedieverhaal met gangsters, dolfijnen en je boze grootmoeder bevat 27 levels.

een afbeelding van het spel Blind Drive, waarbij een auto te zien is met een grote telefoonhoorn op het dak.

The Last Of Us (betalend, Playstation & PC, Nederlands, Frans, Engels): The Last Of Us is een zeer toegankelijk spel, zelfs voor blinde personen. Het is een verhaalspel dat wordt beschouwd als een kaskraker. Het bestaat uit twee delen die kunnen worden gespeeld door mensen vanaf een bepaalde leeftijd, aangezien het een tamelijk gewelddadig spel is. Het dompelt de speler onder in een post-apocalyptische ‘zombie-wereld’. The Last Of Us is erg populair, vooral vanwege de recente bewerking tot een serie.

Dragonium (MMORPG, alle apparaten, Engels, Frans): Dit online rollenspel is gratis. Het is massaal multiplayer en is gebaseerd op een middeleeuwse fantasiewereld. De speler moet zijn personage creëren door te kiezen uit 5 klassen (magiër, krijger, heler, premiejager en paladijn), om hem te laten evolueren in een open wereld. Het is mogelijk om lid te worden van een gilde, dieren groot te brengen, een fort te bouwen... Het wordt gespeeld met spraakondersteuning. Er is een Wiki (een online encyclopedie) en een braille-atlas.

Een screenshot van het spel Dragonium, waarbij je het uiterlijk van je karakter kan aanpassen.
Terug naar boven