De sensibilisering van morgen
Bij een sensibilisering nodigen we mensen uit om zich in te leven in de visuele handicap. Door visuele aandoeningen te simuleren met een smartphone en VR-bril, ervaar je binnenkort echt hoe het is om door een andere lens naar de wereld te kijken. Projectleider Cien Jacobs geeft meer uitleg.
Zelf ervaren voor meer begrip
Iemand die zich niet goed kan voorstellen wat het is om te leven met een visuele handicap, die kan je wel uitleg geven… maar je moet echt al rekenen op een sterke interesse om te begrijpen wat dat nu net inhoudt. Dat is niet in elke context het geval, denk maar aan collega’s of medestudenten. Onder het motto ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ en gesteund door het nut van nieuwe technologieën, past de Brailleliga daar binnenkort een mouw aan. In 2025 zullen we dankzij de steun van het ‘Schaillée-Deceuninck’ fonds en in samenwerking met ontwikkelaar Scanbie een vernieuwde manier kunnen voorstellen om de visuele handicap te simuleren. Zo laten we mensen zelf ervaren met welke uitdagingen je wordt geconfronteerd als persoon met een visuele handicap. We openen hen de ogen door ze te sluiten. Tot nu toe gebruikten we eenvoudige plastic brilletjes waarin we gezichtsvelden blokkeerden met een stift of tape. Deze methode gaf een basisidee van hoe het zicht bij sommige aandoeningen verandert, maar had zijn beperkingen: ze zijn weinig accuraat, enkel toepasbaar in kleine groepen en je kan er vals mee spelen door er voorbij te kijken. Tijd voor een digitale update!
‘Live’ beleven met aangepaste realiteit
De Brailleliga heeft enkele Mixed Reality-brillen aangekocht om professionele simulaties te doen in thuis-, school- en werksituaties maar ook in groepen. Door te werken met verschillende filters (scherpte, kleurcontrast, gezichtsvelduitval en lichtinval) zullen we heel wat visuele aandoeningen kunnen simuleren. Daarnaast komt er een app waardoor je ook gewoon met je smartphone een aantal standaardsimulaties zal kunnen doen, zonder dat er een tussenkomst nodig is van begeleidende medewerkers van de Brailleliga. Bovendien zullen we aan de hand van de gegevens van een medisch verslag ook de persoonlijke visus van iemand kunnen uittekenen en beveiligd opslaan onder een specifieke code. Met die code kan een slechtziende persoon mensen in zijn omgeving dan met de app of door een AR-bril ‘met zijn eigen ogen’ laten kijken. Door een kartonnen VR-brilletje te gebruiken op de smartphone kan ook 3D-dieptezicht worden toegevoegd aan de simulatie. Zo wordt een precieze, persoonlijke en kwaliteitsvolle simulatie toegankelijk voor een breed publiek. We geven blinde en slechtziende personen die dat wensen zelf de middelen in handen om mensen zelfstandig te kunnen sensibiliseren over hun eigen dagelijkse leefwereld en realiteit.
Opdrachten in virtuele realiteit
Een tweede luik van het project vormt het uitvoeren van specifieke opdrachten in vaste ‘kamers’, terwijl je dus kijkt door de ogen van iemand met een visuele aandoening. Hier hebben we het dus niet meer over aangepaste realiteit, maar zitten we in een virtuele omgeving. Zo hoef je je niet te verplaatsen om te ervaren welke activiteiten haalbaar zijn voor iemand. Een voorbeeldje: ‘Je staat in de supermarkt, pak even de fles lactosevrije melk uit het rek’ of ‘Welke bus passeert nu aan de halte?’. Simpele opdrachten, maar wel een uitdaging met een visuele handicap. Dit mag dan misschien klinken als toekomstmuziek, maar vergis je niet: we zijn al volop aan het schrijven aan deze symfonie. Het project wordt momenteel uitgetest door een testpanel en we hopen dit zo snel mogelijk te kunnen ontwikkelen. Wil je weten wanneer dit alles beschikbaar zal zijn? Volg dan zeker onze kanalen voor meer nieuws!