De ‘tactile tour’ komt naar belgië!
Na een indrukwekkende tournée door Frankrijk komt deze unieke tentoonstelling voor blinde en slechtziende personen eindelijk naar België. De Brailleliga mag haar showcase zijn!
“Ik ben heel blij dat ik naar Brussel kom”, zegt Rémy Closset, de bedenker van de ‘Tactile Tour’. En met reden: deze gepensioneerde architect en bestuurder van de Franse vereniging Valentin Haüy is... een Belg!
Een 100 % toegankelijk bezoek
Op het programma: 12 reproducties van bekende kunstwerken om aan te raken. Nadat de schilderijen met behulp van software op een computer zijn gemodelleerd, worden ze in reliëf gebracht door middel van 3D-printing in hars of door het frezen van een plaat polyurethaan. Zo kunnen blinde en slechtziende personen de weergave van een kunstwerk aanraken, terwijl ze een descriptie ervan horen via een audiogids. Voor Rémy Closset was het van vitaal belang om blinde en slechtziende personen in staat te stellen het meeste uit de schilderijen te halen. “Het is als een schattenjacht onder je vingers. De machine werkt laag voor laag en produceert elementen die klein zijn, zoals de details van de vingers van een hand, maar stevig genoeg om aangeraakt te worden.” 3D-printen maakt het ook mogelijk om schaduwen en glooiingen te reproduceren. Wat een echt pluspunt is, vergeleken met reliëftekeningen. “De toekomst zijn hologrammen die bezoekers kunnen aanraken en waar ze omheen kunnen lopen. Ik ben ervan overtuigd dat het over enkele jaren de realiteit zal zijn.”
te maken voor iedereen. “Sommige doen hun uiterste best om alle doelgroepen erbij te betrekken. Dit is het geval bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, die al meer dan 20 jaar een aangepaste rondleiding aanbieden voor blinde en slechtziende personen,” legt Michèle Dubois uit, diensthoofd van de Culturele dienst van de Brailleliga. “In het Museum Félicien Rops in Namen gebruiken ze alle zintuigen om een compleet bezoek te bieden. Horen, voelen en zelfs proeven komen aan bod. Maar als we het hebben over toegankelijkheid van musea, hebben we het ook over verlichting, contrasten en toegang.”
Ontdek dankzij de ‘Tactile Tour’ de reliëfs van 12 klassiekers, waaronder 4 werken van Leonardo da Vinci en het beroemde schilderij van Pieter Brueghel de Oude: ‘De val van Icarus’. Dit tactiele werk zal vervolgens door de Brailleliga worden geschonken aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, waar het naast het origineel zal worden geïnstalleerd.
De ‘Tactile Tour’ is van 6 tot 18 november te bewonderen bij de Brailleliga, Engelandstraat 57, Brussel. Gratis toegang, reserveren verplicht.
Over Rémy Closset
Rémy Closset komt oorspronkelijk uit Namen en woont in Frankrijk, waar hij carrière heeft gemaakt als architect. Op 53-jarige leeftijd zag hij zich door zijn visuele handicap genoodzaakt zijn baan op te geven. Hij sloot zich aan bij de vereniging Valentin Haüy om dactylolessen te volgen. Het is een vereniging die hij niet meer zal verlaten, want hij is net aan zijn derde termijn als bestuurder begonnen. Met een passie voor kunst begon hij werken op de computer te modelleren, ze in 3D af te drukken en de ‘Tactile Tour’ vorm te geven, een reizende tentoonstelling aangepast aan personen met een visuele handicap. Tot nu toe heeft Rémy Closset 200 modellen gemaakt, waarvan er 112 zijn geprint. Per model is het tussen de 150 en 200 uur werk.