Dagelijks leven

Een eerste stap naar herstel

Gepubliceerd op 12 februari 2025

In 2025 zal de Brailleliga psychologische begeleiding aanbieden in de vorm van gespreksgroepen. Dit proefproject, ondersteund door de FOD Volksgezondheid en het RIZIV, wordt georganiseerd door onze Sociale dienst in Brussel.

In 2018 toonde een studie van Sciensano aan dat 33 % van de Belgen psychologische problemen ondervindt, waarvan 80 % lichte tot matige problemen zijn. Michel Joris, ambassadeur van het proefproject voor Zuid-Brussel, verklaart: “Gemiddeld duurt het 8 tot 10 jaar voordat men zijn eigen psychisch ongemak herkent en actie onderneemt, soms door financiële redenen, maar vooral omdat de eerste stap zetten vaak moeilijk is. Daarom heeft dit proefproject geleid tot een beter terugbetalingsbeleid voor individuele sessies. Daarna werden groepssessies aangeboden, tot de COVID-pandemie uitbrak, die bij sommigen de nood aanzienlijk verergerde, vooral bij mensen die geïsoleerd leven. Het budget werd vervolgens verhoogd van 40 naar 200 miljoen euro, en de bevoegde autoriteiten besloten groepssessies mogelijk te maken in ‘toegankelijke locaties’ zoals wijkgezondheidscentra.”

De Brailleliga, een plek van verbinding

De Brailleliga fungeert ook als een ‘verbindingsplek’ voor personen met een visuele handicap. Ongeacht leeftijd of achtergrond, kan het soms goed zijn om angsten en zorgen te delen en ervaringen uit te wisselen met anderen. Sophie Arschoot, hoofd van de Brusselse Begeleidingsdienst, zal dit project coördineren binnen de Brailleliga: “Veel nieuwe leden komen bij ons terecht na een doorverwijzing van hun naasten of oogarts. Maar zijzelf zijn vaak nog niet klaar voor deze stap. Ze moeten hun nieuwe situatie verwerken, hun vroegere leven loslaten. De mogelijkheid om deze verwerking met een therapeut te doen, zal van onschatbare waarde zijn.”

foto van Laurence Blockmans
Laurence Blockmans zal de groepssessies bij de Brailleliga leiden

De therapeut in kwestie is Laurence Blockmans (51), klinisch psycholoog en muziektherapeut. Ze begeleidt al groepssessies in een dagcentrum voor volwassenen en in een instelling voor kinderen met een meervoudige handicap. “De sessies bij de Brailleliga zullen een veilige ruimte bieden waar iedereen vrij kan spreken, zonder oordeel en zonder verwachtingen. Een ruimte voor ontmoetingen en om ervaringen te delen.”

Precieze en diverse thema’s

Concreet zal de gespreksgroep bestaan uit minimaal vier en maximaal tien à twaalf personen. De kost per sessie is vastgesteld op 2,5 euro. De groep staat open voor iedereen, en de thema’s worden bepaald door de deelnemers zelf.

“Er zijn veel mogelijke onderwerpen,” vertelt Sophie Arschoot. “Denk 
aan het accepteren van de diagnose, omgaan met de handicap, reacties van anderen, seksualiteit, ouderschap, werk, zelfvertrouwen en alles wat te maken heeft met de visuele handicap. We zouden ook de naasten van blinde en slechtziende personen kunnen verwelkomen om te werken rond hun verwachtingen. Sommigen blijven hopen op een eventuele operatie of toekomstige behandeling die niet altijd komt. Dit zijn moeilijke momenten. Ik geloof sterk in de kracht van verhalen van anderen, die steun en groei kunnen bieden – dat heet ervaringsdeskundigheid. Wanneer iemand die hetzelfde heeft meegemaakt zijn of haar oplossingen deelt, biedt dat kracht.”

De gespreksgroepen worden in eerste instantie aangeboden 
in het Frans in het Brussels Gewest, op de hoofdzetel van de Brailleliga. Geïnteresseerd? Neem contact op via 02 533 32 23. Later is het ook de bedoeling om het proefproject uit te breiden naar de regiohuizen in Vlaanderen en Wallonië.
Terug naar boven