Een obstakelvrije weg: in ieders belang!
De weg op gaan kan soms een echt hindernissenparcours vormen voor blinde en slechtziende personen, dat blijkt duidelijk uit de cijfers van onze enquête. Maar liefst 9 op de 10 ondervindt hinder op de openbare weg, en 55% voelt zich er niet veilig. Maar wie is er verantwoordelijk voor al die obstakels, en wie kan dit veranderen? Een zoektocht in het doolhof van ons complexe land met versnipperde bevoegdheden en beslissingsniveaus leert ons dat we als Brailleliga onze sensibiliseringspijlen niet enkel moeten richten op de overheid en de mobiliteitsorganisaties, maar ook op onszelf: de burger. Wij kunnen zelf al kleine stapjes zetten in de goede richting.
Wie zet immers zijn vuilzak in het midden van de weg? Wie parkeert er zijn auto op plaatsen waar dat niet mag? Wie laat wel eens zijn fiets achter aan een paal in het midden van het voetpad? Wie is er te lui om hondenpoep op te rapen? Die reclameborden in het midden van de weg, moet dat? En een probleem dat pas de laatste jaren is opgedoken: parkeer die deelstep toch alsjeblieft niet in het midden van de weg… Dat alles, dat doen wij zelf.
Het is makkelijk om met de vinger te wijzen naar overheden en instanties, maar om verandering teweeg te brengen in het dagelijkse leven kunnen we zelf zeker ons steentje bijdragen. En je hoeft het heus niet enkel te doen voor blinde en slechtziende personen… Propere, obstakelvrije en veilige wegen zijn een plezier voor iedereen. En dat is dan ook het idee achter een inclusieve samenleving. Voor iedereen toegankelijk!