Werk

Erkende expertise bij Werk+

Gepubliceerd op 01 december 2023

Cien Jacobs, Diensthoofd van Werk+, geeft toelichting over deze belangrijke stap.

Pracht van een werkkracht

Met de campagne ‘Pracht van een werkkracht’ (zie foto) werd het systeem van Individueel maatwerk op de kaart gezet. Hiermee wil de overheid elke werkgever in staat stellen om binnen diens bedrijf maatwerk te organiseren. Als opvolger van de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP), bestaat Individueel maatwerk uit een loonpremie en een begeleidingspremie. De loonpremie wordt berekend als een percentage van het loon en komt tegemoet aan de eventuele bijkomende kosten of lagere productiviteit als gevolg van de arbeidsbeperking. De werknemer voert de prestaties uit volgens diens contract, maar de intensiteit van het takenpakket wordt verminderd.

Is er extra begeleiding nodig op de werkvloer? Dan kan de werkgever een motivatieverslag toevoegen om ook een begeleidingspremie aan te vragen. Die nood aan begeleiding wordt onderzocht door het Team tewerkstellingsondersteunende maatregelen van de Vlaamse overheid. Hun inschatting bepaalt de premie. De werkgever zet de premie enerzijds in om een ‘coach’ te benoemen die in de buurt blijft op de werkvloer en even snel kan bijspringen bij bepaalde moeilijke taken voor de persoon met een visuele handicap. Anderzijds is het de bedoeling om een externe erkende maatwerkbegeleider in te huren. Die lost uitgebreidere vragen op zoals bijlessen, sensibiliseringen, de aangestelde coaches opleiden, een evaluatie van de (technische) aanpassingen, de nood aan een bemiddelingsgesprek, enz. Daarvoor kan een werkgever van een medewerker met een visuele handicap dus aankloppen bij Werk+. Binnen Individueel maatwerk bieden wij als enige in België handicapspecifieke expertise en begeleiding op de werkvloer die exclusief gericht is op onze doelgroep van blinde en slechtziende personen. Anders gezegd, bij ons kom je gegarandeerd terecht bij iemand met kennis over de visuele handicap – wat lang niet overal het geval is.

Navigeren door de aanvraagprocedure

De eerste stap in ‘Individueel maatwerk’ voor een werknemer is de aanvraag van zijn of haar rechten op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen bij VDAB. Daarna is het de werkgever die de aanvraag doet voor de persoon in kwestie. Bij beide stappen kan Werk+ assisteren om wegwijs te maken in de aanvraagprocedure en om de toekenning van de premie zo correct en compleet mogelijk te maken. Belangrijke kanttekening: een werknemer moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op Individueel maatwerk. Zo moet je niet enkel in Vlaanderen wonen, maar er ook werken. Neem voor meer info contact op via werk@braille.be.

Ook erkende loopbaancoaching

Blinde of slechtziende werknemers hebben soms twijfels over hun loopbaan of denken misschien dat ze een andere richting uit willen of moeten. Ze stellen zich vragen als: “Kan ik mijn huidige job behouden?”, “Wat is mijn ambitie?”, “Wat kan ik eigenlijk bereiken, en lukt dat in mijn huidige job?”, “Wat zou ik anders kunnen doen?”, enz. Goed nieuws: voortaan beschikken we bij Werk+ ook over 3 erkende loopbaancoaches. Wie voldoet aan de voorwaarden voor loopbaancoaching van VDAB, kan een cheque van 40 euro aanvragen voor 4 uur loopbaancoaching bij de Brailleliga. Wie de coaching bij ons volgt, krijgt bovendien een bon van 40 euro voor aankopen in onze BrailleShop. Daarna kan je voor hetzelfde bedrag nog een tweede cheque aankopen die recht geeft op 3 uur extra begeleiding en eveneens een aankoopbon voor de BrailleShop. Ons team staat klaar om je te helpen!

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven