Het beloofde land van AI
Plezant, fascinerend of beangstigend. AI (artificiële intelligentie) overspoelt ons dagelijks leven en was ook het onderwerp van een van de workshops tijdens de BrailleTech. We bespreken dit fenomeen met onze collega Xavier Guerra.
Onze lesgever in kantoor en dactylo zet de zaken op een rijtje: “AI is niet echt nieuw! Het bestaat al zestig jaar. In eerste instantie diende het om bepaalde taken te automatiseren. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de rekenmachine, die rekenkundige oefeningen sneller uitvoert dan een mens en dit zonder fouten te maken. Zwakke artificiële intelligentie was geboren. Spraakassistenten, verbonden objecten en applicaties beschouwen we vandaag als gematigde AI. Ze zijn eng omdat ze bepaalde jobs bedreigen: vertalers, scriptschrijvers en journalisten… maar ze hebben ook zeker hun voordelen, met name voor blinde en slechtziende personen. Tot slot, de derde vorm van AI (die nog niet bestaat, maar al wel erg beangstigend is) is artificiële superintelligentie. Wetenschappers beschrijven dit als AI die in theorie de menselijke intelligentie overtreft, in staat is om zelf na te denken en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.”
Wat zijn de voordelen?
We laten de sciencefiction even links liggen en richten ons op de nuttige bijdragen van deze technologie. “Natuurlijk is AI een bedreiging voor bepaalde jobs. Maar het kan ook nieuwe kansen creëren. Net als bij sociale netwerken, die het beroep van community manager creëerden, zal artificiële intelligentie ingenieurs met specifieke profielen nodig hebben en specialisten in programmeren en computertaal. Blinde en slechtziende personen zijn perfect gekwalificeerd voor deze jobs. Al was het maar om deze nieuwe technologie toegankelijk te maken”, legt Xavier uit. Tijdens de workshop vertrouwt hij ons toe: “We gebruiken ChatGPT bij het CFP (Franstalig opleidingscentrum van de Brailleliga), met wisselend succes. Het programma helpt ons bijvoorbeeld om onze cursussen te personaliseren. Onze cursisten hebben zeer uiteenlopende achtergronden, verschillende opleidingsniveaus en visuele handicaps. De conversatierobot geeft ons feedback over onze cursussen en doet suggesties om ze aan te passen aan specifieke cursisten. Het is een grote hulp omdat we tijd winnen die we kunnen investeren in de cursisten. Daarnaast vroeg ik ChatGPT om voor mijn cursus dactylo lijsten op te stellen met woorden met reeksen medeklinkers en klinkers. Het is een heel eenvoudige opdracht, maar toch lukte het niet om dit foutloos tot een goed einde te brengen. Je moet dit hulpmiddel dus doordacht gebruiken.”
De foto bij dit artikel, gemaakt met AI (Bing Image Creator), is daar het levende bewijs van. Een mooie illustratie van het onderwerp, maar is de linkerhand van de vrouw je opgevallen? Ze heeft 5 vingers, maar geen duim!
Nog een demonstratie tijdens de workshop, opnieuw met ChatGPT: “Vertel me een verhaal over Joe Biden op de maan met een geit en een tapdansende robot. Een verhaal met een happy end! De robot voert de taak snel uit. Xavier vraagt ook om een rijmende sollicitatiebrief te schrijven. “Even serieus, je kunt ChatGTP vragen om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven die de recruiter zeker zal lezen. Je kunt de nadruk leggen op je opleiding, maar ook op je hobby’s en ervaring. Afhankelijk van de functie en de vacature kan de robot begrijpen wat belangrijk is om te benadrukken.”
AI in je broekzak
Quentin Gosset (Androidspecialist) en Mohamed Hajjaoui (Apple-specialist) delen hun top 3 applicaties die gebruik maken van AI:
Android
- Sullivan+: Deze applicatie, beschikbaar op IOS en Android, biedt vergelijkbare functies als Lookout, maar is preciezer. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een scène, een plaats of een schilderij te beschrijven, of om een tekst te lezen (een document, een PDF of zelfs een vrij goed geschreven manuscript).
- ChatGPT (via Bing): ChatGPT is gebaseerd op een chatsysteem met artificiële intelligentie. Deze AI, die beschikbaar is in verschillende modellen en een aantal toepassingen (waarvan de meeste niet erg toegankelijk zijn), beantwoordt alle vragen direct (zonder te verwijzen naar een bepaalde internetlink), lost problemen op, creëert scenario’s op basis van een bepaalde context, stelt recepten voor, enzovoort. De mogelijkheden van ChatGPT zijn bijna eindeloos. Op Android bevat de browser van Microsofts Bing nu deze AI. Je kunt de functie als widget toevoegen aan het startscherm en eenvoudig een vraag stellen. Met de applicatie kun je ook werken met GPT-4, het nieuwste model van artificiële intelligentie. De applicatie is echter minder bruikbaar om afbeeldingen te herkennen.
- Google Lens: Gebruik de camera van je smartphone om automatisch tekst in een andere taal te vertalen, tekst van een foto voor te lezen en te kopiëren, een zoekopdracht op internet uit te voeren op basis van een foto, een product of streepjescode, een kunstwerk, een plaats enzovoort te zoeken.
iOS
- Be my eyes: Deze applicatie (die werkt door een wereldwijde gemeenschap van ziende vrijwilligers te vragen om objecten te beschrijven via een videogesprek) gebruikt nu AI om dezelfde taak uit te voeren.
- Seeing AI: Multifunctionele applicatie die de camera van de smartphone gebruikt voor een groot aantal taken: bankbiljetten herkennen, tekst lezen, kleuren opsommen, lichtniveaus beoordelen, plaatsen, schilderijen beschrijven, je dierbaren herkennen, vertellen welke emoties er op hun gezicht te zien zijn. De applicatie kan ook barcodes lezen en producten identificeren.
- VoiceVista: Deze geolocatie- en navigatieapplicatie helpt je om mentale kaarten te maken en helpt dus om je met vertrouwen te verplaatsen. Je kunt Siri vragen om de navigatie te starten.