Technologie

iPhone vs Android

Gepubliceerd op 01 juli 2023

Een smartphone betekent kiezen tussen Android of iPhone. Er zijn heel wat verschillen tussen de twee systemen, en dus ook op vlak van toegankelijkheid. Wij vroegen onze therapeute Annelies en hulpmiddelenadviseur Eveline om beide platformen te beoordelen op enkele criteria.

Wat is toegankelijkheid op de smartphone?

De mogelijkheid om een toestel aan te passen zodat het vlot te gebruiken is door blinde en slechtziende personen. Die instellingen zijn al dan niet ingebouwd op het toestel of via een aparte applicatie te installeren: lettergrootte, contrasten, kleurenfilters, zoomfuncties, spraakondersteuning...

Is het ene platform beter dan het andere op dat vlak?

Enkele jaren geleden was er nog een groot verschil, want iOS (het besturingssysteem van de iPhone) was lang de voortrekker door de integratie van toegankelijkheidsfuncties in het toestel zelf. Maar beide zijn geëvolueerd en Android heeft intussen enorme stappen gezet. Belangrijke kanttekening is wel dat iOS dezelfde versie is op alle iPhones, terwijl merken van Android-smartphones een eigen ‘schil’ toevoegen aan de standaardversie. Ieder merk neemt zo dus zijn eigen hap uit de toegankelijkheidsfuncties. Een Samsung smartphone heeft bv. meer mogelijkheden om het toetsenbord aan te passen dan een Huawei.

Verschilt dat dan zoveel?

Ja. Wat op één toestel kan, kan misschien niet op een ander. Voor onze gebruikers komt Samsung als beste uit de test van de Androidtelefoons. Ze brengen ook elk jaar toestellen uit in verschillende prijsklassen. De prijs maakt een verschil op vlak van de camera, het geheugen, de processor, etc. maar niet op vlak van toegankelijkheid, waar elk Samsung-toestel gelijk is.

Hoe scoren de platformen op volgende criteria:

We vergelijken de iPhone en een Android smartphone van Samsung.

  • Vergrootglas
    Standaard aanwezig bij beide toestellen, toegankelijk met een sneltoets en ongeveer dezelfde mogelijkheden: kleurenfilters aanzetten, beeld vastzetten en zoomen.
  • Zoomen
    Je kan kiezen om in een kader of het volledige scherm in te zoomen. De vorm van het kader is bij Android aanpasbaar, bij iOS is dit vast. Om het zoomen aan te passen moet je bij Android ‘pinchen’ (n.v.d.r. twee vingers op het scherm plaatsen en daarna de vingers uit of naar elkaar toe bewegen), een beweging die goed gekend is. De zoomfactor aanpassen bij iOS vraagt ietsje meer stappen. Het beeld verschuiven kan je op Android met 2 vingers, op een iOS toestel heb je 3 vingers nodig.
  • Lettergrootte en contrast
    Beide kunnen standaard vrij groot gezet worden, vet, er kunnen filters geactiveerd worden voor contrast of blauw licht. iOS kan het slim contrast omkeren: een zwarte achtergrond met witte letters, terwijl afbeeldingen zoveel mogelijk in hun origineel bewaard blijven. Samsung biedt dan weer meer en verschillende contrasten aan voor het toetsenbord van het toestel.
  • Schermlezer
    VoiceOver (VO - iOS) is de standaard van de schermlezers. Gebaren en het gebruik zijn intuïtiever dan bij Talkback (Android). VO is door zijn stabiliteit, correctere reactie en ruimere mogelijkheden aan te raden voor mensen die volledig van spraak afhankelijk zijn.
  • Spraakassistent
    Zowel Siri (iOS) als Google Assistant (Android) zijn goede virtuele assistenten. Je kan ze activeren met stemcommando of via een voelbare knop bij iOS en een digitale knop bij Android.
  • Combinatie met toestellen
    Wat smartwatches betreft, is het aan te raden om een toestel van hetzelfde merk te kopen als je smartphone, zodat die het beste kunnen samenwerken. Een brailleleesregel koppelen is makkelijker bij iOS, bij Android heb je hiervoor een aparte applicatie nodig en durven de sneltoetsen wel eens te veranderen bij gebruik.
  • Aanbod van toegankelijke apps
    Doordat Apple strenger is op de apps die toegelaten worden in haar store, biedt de App store meer apps die toegankelijker zijn met VoiceOver. Bij de Play Store van Google kan iedereen in principe een app plaatsen en moet er minder worden voldaan aan bepaalde toegankelijkheidsvoorwaarden.
Annelies geeft uitleg over de smartphone tijdens het technologiekamp van de Brailleliga
Annelies geeft uitleg over de smartphone op technologiekamp

Zou je aan een blinde persoon een ander platform aanraden dan aan een slechtziende persoon?

Bij slechtziende personen laten we de keuze meestal aan de persoon zelf, de keuze is ook afhankelijk van het toestel dat ze eerder hadden of van de personen bij wie ze terecht kunnen voor hulp. Voor zwaar slechtziende of blinde personen die vooral spraakondersteuning nodig hebben, is iOS het meest standvastig, correct en uitgebreid. Voor velen is een iPhone vaak de ‘veilige keuze’, maar tegelijk moet je ook stilstaan bij belemmerende factoren: het prijskaartje, geheugen dat niet uitbreidbaar is met een SD-kaart…

Tot slot, zijn iOS en Android even simpel aan te leren? En kan je makkelijk wisselen van platform?

Dit hangt af van verschillende factoren: heeft de persoon al ervaring met een smartphone, zo ja, welk toestel? Welke toestellen hebben de mensen in hun omgeving? Waarvoor wilt de persoon het gaan gebruiken? Het is erg individueel te bepalen. Van nul beginnen is eigenlijk best gelijkaardig bij beide platformen: de instellingen zoeken en individueel uittesten en aanpassen aan de wensen van de gebruiker, bewegingen en handelingen moeten aangeleerd worden… Bij Android zit je dus wel met enorme verschillen per toestel, waar iPhone beschikt over een standvastig gestructureerd besturingssysteem waar de mogelijkheden overal gelijk zijn en de opstelling overal dezelfde is.

Overstappen van platform is niet onmogelijk, maar het is een grote aanpassing die voor de ene persoon eenvoudiger is dan voor de andere. Gebaren en functies verschillen, knoppen staan op een andere plaats… maar door stap voor stap te overlopen en eventuele verschillen aan te leren, is het wel mogelijk. Wil je overstappen of weet je niet zeker welk toestel voor jou geschikt is, maak dan zeker een afspraak bij MDT-IDTA van de Brailleliga om de toestellen en de mogelijkheden te komen testen.

Terug naar boven