Laat perspectief na met een legaat
Schenk je af en toe aan de Brailleliga? Van harte bedankt, jouw steun is van cruciaal belang voor onze dagelijkse werking. Maar wil je ook op lange termijn een verschil maken voor de visuele handicap? Heb je er dan al eens aan gedacht om de Brailleliga op te nemen in jouw testament?
Naar wie gaat mijn erfenis?
Zonder testament zijn de bestemmelingen eerst je familie (tot in de 4e graad). Als die er niet is, gaat alles naar de Staat. Wil je zelf mee bepalen naar wie je erfenis gaat, maak je best een testament op.
Bepaalde erfgenamen in rechte lijn, de zogenaamde reservataire erfgenamen, hebben een wettelijk beschermd erfdeel: dit is hun “reserve”.
Wat er daarna overblijft, het beschikbare deel (dat nog de helft van je vermogen bedraagt), kan je toewijzen of legateren aan de persoon of organisatie van jouw keuze. Als je je nalatenschap wil regelen, is het sowieso een goed idee om een testament op te stellen.
Wat met het duolegaat?
Met het duolegaat kan je de erfbelasting, die erg hoog kan oplopen, verminderen. Je laat je vermogen na aan een vereniging of stichting, onder last om de erfbelasting te betalen en om het deel dat is voorbehouden aan de erfgename van jouw keuze uit te keren. Naast het fiscale voordeel, verricht je dus ook een goede daad.
In Brussel en in Wallonië blijft het duolegaat een fiscaal interessante manier om te schenken aan een goed doel. In Vlaanderen is de berekening van de erfbelasting binnen het duolegaat sinds 2021 echter veranderd, waardoor het fiscale voordeel teniet werd gedaan. De nieuwe berekening zorgt er ook voor dat er voor de goede doelen vaak niks meer overblijft na betaling van de erfbelasting voor de derden waardoor de kans zeer groot is dat het goede doel de erfenis zal verwerpen. Woon je in het Vlaams gewest en heb je ooit een testament opgesteld met een duolegaat, is het dus raadzaam om dit eens grondig na te rekenen en te herzien met een notaris.
Wat zal mijn familie ervan denken?
Door je nalatenschap te plannen terwijl je nog leeft, help je spanningen over erfeniskwesties te voorkomen of te beperken en de vrede binnen families te bewaren. Bovendien behoud je op die manier ook de vrijheid om zelf te beslissen wat je met je bezittingen doet.
3 goede redenen om met een gerust hart te legateren aan de Brailleliga
- Financiële transparantie: jouw giften en legaten worden effectief gebruikt voor onze vele begeleidingsprojecten voor personen met een visuele handicap in alle leeftijdscategorieën (vanaf de prenatale opvolging tot en met senioren), in nieuwe technologieën die kunnen helpen bij een visuele handicap, of in professionele integratie.
- Expertise: onze jarenlange ervaring in het beheren van nalatenschappen is een garantie voor gemoedsrust en discretie.
- Vaste en voordelige successierechten: de Brailleliga mag legaten ontvangen met vaste en voordelige successierechten: 7% in Brussel of Wallonië en 0% in Vlaanderen.
Neem voor meer informatie contact op met je notaris of met Noëlla Jardin.