Nieuw opleidingscentrum voor honden
Een blindengeleidehond opleiden is een intensief proces dat ongeveer 2 jaar duurt. Om de wachttijd voor blinde personen vanaf 12 jaar binnen de perken te houden, leidt de vzw Dogs4Blind nu ook zelf honden op. Zij openden onlangs een nieuw centrum in Knokke-Heist.
Een blindengeleidehond aan de zijde van een persoon met een visuele handicap kan een wereld van verschil maken op vlak van zelfstandigheid. Naar school gaan, werken, winkelen, sociale activiteiten, hobby’s, nieuwe plaatsen verkennen… De aanwezigheid van een trouwe viervoeter betekent een echt ‘pootje in de rug’ voor het zelfvertrouwen op de weg en opent de deur naar een actief, betekenisvol en meer betrokken leven.
De honden zijn er natuurlijk niet enkel voor het gezelschap. In een intensieve opleiding van ongeveer 2 jaar worden ze gevormd tot zelfverzekerde, aandachtige begeleiders die hun baasje veilig en efficiënt op de weg laten gaan. Het opleidingsproces omvat het zoeken van geschikte puppy’s en begeleiders, intensieve training van de honden, administratie en opvolging. Vanaf de leeftijd van één jaar wordt getest of de hond geschikt is als blindengeleidehond. Elke geschikte hond begint na de testen aan de opleiding van 5 trainingen per week en dit gedurende 6 tot 8 maanden. Daarna komt de hond terecht bij een baasje. Een geleidehond gaat met pensioen wanneer het dier 9 tot 10 jaar oud is. Dogs4blind zorgt ook voor kwalitatieve gezonde voeding, verzorging en medische kosten. Door deze intensieve en lange opleiding loopt de kostprijs op tot 30.000 euro, exclusief medische kosten en voeding.
Het centrum in Knokke-Heist is opgericht in dezelfde filosofie en missie als de Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk. Een ervaren hondentrainer zal de trainingen verzorgen, en pleeggezinnen in de regio zullen meehelpen om de puppy’s op te leiden.
De Brailleliga blijft uiteraard zelf ook verder blindengeleidehonden opleiden, maar richt zich uitsluitend naar een meerderjarig publiek.