Onze inzet voor de jeugd
Jong geleerd is oud gedaan! Daarom besteedt de Brailleliga veel aandacht aan zelfstandigheid, leren en vrije tijd bij kinderen, tieners en jongvolwassenen. Hen in elke levensfase mee helpen groeien en hen op weg zetten naar een zelfstandig leven is ons doel!
Vanaf het begin
De diagnose van blindheid of slechtziendheid bij een kind kan soms heel vroeg komen en is uiteraard een schok voor het hele gezin. Hoe pakken we dit aan? Onze therapeuten en maatschappelijk assistenten staan klaar om het kind te ondersteunen, maar ook om ouders en broers en zussen bij te staan met tips en advies en een luisterend oor. Ook voor personen met een handicap die een kinderwens hebben, bieden we aangepaste ondersteuning, zowel voor als na de geboorte.
Op kamp!
Al meer dan 20 jaar organiseert de Brailleliga kampen voor haar jonge leden vanaf 6 jaar maar ook voor tieners en jongvolwassenen. Een meerdaagse uitlaatklep aan zee, op het platteland, in de stad, in de Ardennen… waar kinderen ervaringen kunnen delen met lotgenootjes en vooral kunnen zijn wie ze zijn zonder zich uitgesloten te voelen omwille van hun visuele handicap. De kampen focussen op sterk zintuiglijke ervaringen en vooral op zelfstandigheid in het dagelijks leven. Onze verschillende diensten werken eraan mee om de kinderen een zo aangenaam mogelijke tijd te laten beleven.
Begeleiding
Van je boterham smeren, je veters knopen, een Whatsappberichtje sturen tot uitgebreide opleidingen op vlak van braille, mobiliteit, dactylo, etc... onze therapeuten bieden opleidingen op maat en ondersteuning tijdens elke levensfase. Ook helpen we kinderen de weg te vinden in of op de route naar school, en kunnen we helpen met het sensibiliseren van directie, onderwijzend personeel of klasgenoten. Bovendien geven we studenten ook een duwtje in de rug tijdens hun schoolloopbaan aan de hand van studiebeurzen en met de nieuwe dienstverlening Werk+ geven we hen ook advies en oriëntatie.
Ondersteuning
Sinds 2021 bieden we een ondersteuningsweek voor gezinnen aan. Het doel? Kinderen met een visuele handicap en hun families helpen om te herbronnen en een nieuwe dynamiek te vinden op weg naar zelfstandigheid. Adeline Fischer, diensthoofd van de Waalse Begeleidings- en Sociale dienst, getuigt: “Bij de eerste editie hadden we moeite om deelnemers te vinden, omdat sommigen het gevoel hadden dat ze er niet op hun plaats zaten, dat andere families het meer nodig zouden hebben. Daar hebben we uitgebreid bij stilgestaan tijdens de groepsgesprekken. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een week rust, in een aangename, vriendelijke sfeer. Tijdens deze week konden ouders uitrusten, quality time doorbrengen met hun kind, maar ook ervaringen delen met andere ouders.” Dit jaar vindt de ondersteuningsweek plaats in Schaffen tijdens de herfstvakantie.
Middeltjes tegen verveling
Onze Spelotheek heeft bijna 600 aangepaste gezelschapsspellen voor blinde en slechtziende personen. Naast de Luisterpuntbibliotheek hebben onze leden via onze bib en het Accessible Books Consortium (ABC) ook toegang tot meer dan 37.000 Nederlandstalige audioboeken. En tijdens de vakantie kunnen blinde en slechtziende kinderen van 6-12 zich volledig uitleven met een unieke, volledig aangepaste vakantiebox.
In cijfers: Met bijna 1000 zijn ze: de baby’s, kinderen, adolescenten en jongvolwassenen onder de 18 jaar die opgevolgd worden door de Brailleliga. 987 om precies te zijn. Hun ouders kozen onze vereniging uit om hun kind zelfstandiger te helpen worden. Vorig jaar mochten we 84 nieuwe jonge cliënten verwelkomen waarvan 31 jonger dan 11 jaar.