Uw rechten

Verkiezingen: ons memorandum

Gepubliceerd op 08 juni 2024

2024, een verkiezingsjaar van begin tot einde! Federale, regionale en Europese verkiezingen op 9 juni, lokale en provinciale op 13 oktober. Alle machtsniveaus zullen worden vernieuwd en de Brailleliga heeft haar memorandum naar de partijvoorzitters gestuurd.

Het volledige memorandum kan je hier nalezen. Hier vind je alvast de krachtlijnen.

Discriminatie

Zoals ze al heel lang doet, roept de Brailleliga op om een einde te maken aan leeftijdsdiscriminatie, waarvan personen met een handicap het slachtoffer zijn. Voor de erkenning van je handicap en om in aanmerking te komen voor steun bij de aankoop van individuele materiële hulpmiddelen moet je jonger dan 65 zijn. We vragen dat er dringend komaf wordt gemaakt met deze discriminatie, die ook gevolgen heeft voor de toekenning van kortingen op de personenbelasting.

Levenskwaliteit en sociale bescherming

Het systeem van uitkeringen voor personen met een handicap hervormen en daarbij zorgen voor de nodige budgettaire middelen. De bedragen van de verschillende uitkeringen moeten worden verhoogd tot boven de armoedegrens; dit is een absolute noodzaak. Inkomensvervangende tegemoetkomingen en inkomsten uit sociale zekerheid, sociale bijstand en inkomen uit arbeid zijn nog steeds onvoldoende.

Toegankelijkheid

De digitalisering van de samenleving gaat steeds sneller, maar websites, applicaties, automaten, etc. zijn niet altijd toegankelijk. De digitalisering van diensten vergroot de digitale kloof, wat we niet kunnen aanvaarden, vooral als ze gepaard gaat met het wegvallen van de nabijheid en de dienstverlening van instellingen die bedoeld zijn voor het publiek (banken, bpost, etc.). De Brailleliga vraagt dat de toegang tot websites, applicaties, geldautomaten, betaalterminals, het verkiezingsproces, etc. voor iedereen gegarandeerd wordt. Zo niet, dan moeten er altijd alternatieven voor digitalisering bestaan.

Mobiliteit

Mobiliteit is de sleutel tot zelfstandigheid! De Brailleliga wil dat openbare ruimtes toegankelijk en veilig zijn, dat voetgangerszones gerespecteerd worden (zonder obstakels zoals deelsteps, afvalbakken, terrassen, etc.) en dat voorzieningen zoals podotactiele straatstenen en rateltikkers breder toegepast worden. Openbaarvervoersbedrijven moeten zich richten op interregionale mobiliteit, toegankelijkheid en assistentie. Tot slot pleiten we voor meer parkeerplaatsen voor personen met een handicap en een oplossing voor de scancarproblematiek.

Een scooter veilig geparkeerd dankzij het label van de Brailleliga
De Brailleliga deed in 2023 een sensibiliseringsactie rond de problematiek van deelsteps

Opleiding en werk

Elke jongere met een visuele handicap moet een geïnformeerde keuze kunnen maken over het onderwijs en de opleiding die het best bij hem of haar passen. De centra die aangepaste beroepsopleidingen aanbieden voor blinde en slechtziende personen en de diensten die hun omscholing of (her)intrede op de arbeidsmarkt ondersteunen, moeten erkend en gefinancierd blijven worden. Toegang tot werk is een sleutelkwestie die moet worden geoptimaliseerd door een gezamenlijk interfederaal beleid dat zich richt op verschillende gebieden: onderwijs, opleiding, toegang tot werk, mobiliteit, preventie en bescherming op het werk, behoud van werk, etc. De opleiding van werknemers met een handicap moet erkend en in rekening genomen worden, vooral financieel. Particuliere bedrijven moeten worden aangemoedigd om de tewerkstelling van personen met een handicap te bevorderen (aanwerving, opleiding, behoud van werkgelegenheid, onderaanneming, etc.). In de publieke sector moeten specifieke jobs worden gecreëerd voor personen met een handicap.

Lees het memorandum

Dit vind je misschien ook interessant…

Terug naar boven