Dagelijks leven

Zelfvertrouwen, de sleutel voor liefde

Gepubliceerd op 20 juni 2024

36 % van de blinde en slechtziende personen woont alleen. Dit komt overeen met het percentage alleenwonenden van de Belgische bevolking. Hoe vind je de liefde als je blind of slechtziend bent? We stelden de vraag aan seksuoloog en psycholoog Pascal Coquiart.

Wat zijn de moeilijkheden?

In de praktijk hebben personen met een handicap de neiging om over zichzelf vaak een verkeerd oordeel te vellen: zichzelf minder aantrekkelijk vinden, denken dat mensen zonder handicap niet in hen geïnteresseerd zijn. Je moet ook de vooroordelen van anderen onder ogen zien, mensen die denken dat een handicap leidt tot grote afhankelijkheid, mensen die een lichamelijke handicap associëren met een verstandelijke handicap of, net omgekeerd, hen ‘superkrachten’ toekennen. Tot slot kan non-verbale communicatie, die essentieel is, slecht of helemaal niet worden waargenomen.

Hoe verleiden?

De eerste dimensie, dat geldt voor iedereen, is zelfvertrouwen. 
Je zelfbeeld en je vermogen om zelfstandig te zijn, hangen ervan 
af. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de Brailleliga, omdat groepsactiviteiten de gelegenheid bieden om andere mensen te ontmoeten, tips en aanmoedigingen voor zelfstandigheid uit te wisselen, en vooral om te werken aan emotionele vaardigheden zoals empathie. Leren communiceren over je handicap om misverstanden te voorkomen. En uiteraard: humor helpt altijd!

Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten?

Ieders situatie is anders. Zelfvertrouwen leer je als kind, met ouders die een veilige hechtingsband ontwikkelen, die je aanmoedigen en steunen. Tegen ouders zeg ik: heb vertrouwen in de capaciteiten van je kinderen. Als je hen overbeschermt, geef je ze de boodschap dat ze niet zelfstandig kunnen zijn. Geef ze de kans om risico’s te nemen. Dat is heel belangrijk om persoonlijkheid op te bouwen. Als de handicap later optreedt, is praten met lotgenoten en activiteiten ondernemen met mensen die hetzelfde meemaken een goede manier om te leren werken aan je sociale vaardigheden en dus aan je verleidingskracht.

Wat is de impact op het seksleven?

Ik merk dat mijn patiënten vaak weinig of slecht communiceren over hun behoeften en verlangens. Maar communicatie is hier nog belangrijker om signalen van interesse, opwinding of (gebrek aan) toestemming op te vangen. Er kan ook een positief effect zijn, zoals een bredere sensuele verkenning met aanraking, smaak, gehoor en geur en minder focussen op fysieke verschijning. Het emotionele of relationele boven het fysieke plaatsen, versterkt de intimiteit en vermijdt bepaalde complexen of taboes.

Déborah is 34 en is zeer slechtziend sinds haar geboorte. Ze heeft nooit problemen gehad om vrienden te maken, maar om de liefde te vinden maakte ze gebruik van een datingsite. “In het echte leven zie je niet per se de signalen die andere mensen je sturen als ze je leuk vinden. Je kunt niet vertrouwen op oogcontact.” Déborah vermeldde haar handicap niet op haar profiel. “Ik liet het gesprek gewoon vloeien, om te zien of er een match was. Ik kondigde mijn handicap wel altijd aan vóór een ontmoeting. Soms veranderen mensen dan van gedacht. Dat is het leven, ik nam het niet verkeerd op. In het begin dacht ik dat het voor mij ingewikkelder zou zijn dan voor anderen. Uiteindelijk was dat nooit het geval.” 5 jaar geleden ontmoette Déborah haar partner via een app. “Hij is verlamd sinds zijn geboorte, maar dat was geen belemmering voor mij. Ik kwam uit een wat gecompliceerde relatie en hij was heel geduldig. Vrij snel gaf hij te kennen dat hij bij me wilde komen wonen. Hij zegde zijn job in Brussel op, we kochten ons eigen huis en zijn nu al een jaar ouders van een dochtertje.”
Terug naar boven