Neuritis optica tast het centrale zicht aan, waardoor er “blinde vlekken” opduiken in het gezichtsveld. Contrasten, kleuren en erg belichte voorwerpen zijn moeilijk te onderscheiden.
Oogzenuwontsteking1 kan plots leiden tot gedeeltelijk of totaal verlies van het zicht. De verschijnselen zijn soms omkeerbaar, maar men kan er ook blind van worden. De oorzaak van oogzenuwontsteking kan te maken hebben met multiple sclerose, vasculitis (ontsteking van de bloedvaten), infectie- en auto-immuunziekten, diabetes (suikerziekte), intoxicatie door tabak en alcohol enz. Optische neuritis komt meestal voor bij mensen tussen 18 en 45 jaar.
In de meest courante vorm van optische neuritis wordt de oogzenuw aangevallen door het immuunsysteem van de patiënt. Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol voor het organisme: het helpt de strijd aan te binden tegen virale en bacteriële besmettingen. Bij auto-immuunziekten beschouwt het immuunsysteem van het organisme de eigen onderdelen als “vreemd” en gaat ze dus aanvallen. Bij optische neuritis wordt meer bepaald de myelineschede rond de zenuwvezels van de oogzenuw aangetast.
Meestal verdwijnt de oogpijn spontaan binnen enkele dagen. In de meeste gevallen verbeteren de problemen met het zicht, maar het herstel is niet altijd volmaakt. In een kleine minderheid van de gevallen blijft het zicht met de tijd verslechteren. Het kunnen één of beide ogen zijn die aangetast worden. Er zijn vaak herhaaldelijke opstoten. Een intraveneuze ontstekingswerende behandeling kan raadzaam zijn bij een ernstige aantasting van het zicht. Er zijn vaak neurologische en neuroradiologische onderzoeken nodig (magnetische resonantie) om de oorzaak van de optische neuritis duidelijk te bepalen.
Bij optische neuritis door intoxicatie bestaat de behandeling erin de opname van het toxische bestanddeel stop te zetten.
(1) De ogen geven de beeldboodschap via de oogzenuwen door aan de achterkant van de hersenen, waar de boodschap wordt omgezet in beeld
De problemen die de zieke ondervindt, verschillen volgens de soort aantasting van zijn of haar gezichtsveld.
Een lichte bloeding van het glaslichaam veroorzaakt enkele zwarte vlekken in het zicht. Daarentegen kan een ernstige bloeding het volledig wegvallen van het zicht tot gevolg hebben.
Mensen met cataract hebben constant een mistig zicht. In de meeste gevallen kan een ingreep soelaas brengen en enkele dagen na de ingreep kan de patiënt weer een normale activiteit opnemen.